dimarts, 26 d’octubre del 2010

Fora de lloc, de Marta Cardona

Fa pocs dies que he acabat de llegir la novel·la Fora de lloc de Marta Cardona. Feia mesos que no llegia cap novel·la i ha estat un retrobament amb aquest gènere. L'obra m'ha agradat, enganxa des del primer moment, i amb un llenguatge molt planer fa reviure l'Anglaterra de 1950. Se'ns explica la història d'una parella jove acabada de casar, la Maria i en Jaume, que emigren a Anglaterra per a millorar la seva situació econòmica. Poc a poc, anem descobrint com la Maria ha de carregar amb tot el pes de la vida que estableixen al país anglès, mentre en Jaume, que és un somiatruites i un immadur, només té ulls pels cotxes i per les seves dèries.

Es tracta de la primera novel·la que escriu Marta Cardona i en general, crec que és una obra correcta. Tan sols li criticaria que els personatges són una mica plans, en el sentit que evolucionen poc, i que en alguns moments les situacions narrades són repetitives (la Maria s'esforça per tirar endavant, en Jaume l'espifia i la Maria soluciona el problema).

Ara bé, és una bona novel·la, que entreté. Si la comparo amb Olor de colònia de Sílvia Alcántara, totes dues tenen en comú que són l'òpera prima de les seves autores. Si bé Olor de colònia té un plantejament inicial molt bo, i recrea la vida i el teixit social en una colònia industrial, el final és precipitat i queda algun tema per resoldre. Quan la vaig llegir, vaig tenir la sensació que a l'autora li faltava experiència per a tancar els temes. En canvi, a Fora de lloc, el plantejament no és tan agosarat i possiblement això provoca que estigui una mica més ben resolt. Tot i això, també és precipitat; o si més no, contrasta amb la paciència que ens han estat relatades les aventures de la parella fins a les darreres pàgines.
Aquestes són les opinions d'un simple lector. Si voleu fer-vos la vostra, el millor és que les llegiu.

Us deixo els enllaços amb les entrevistes que van fer a Marta Cardona i Sílvia Alcántara al programa literari "L'hora del lector": Marta Cardona / Sílvia Alcántara