dilluns, 25 de maig del 2009

XII Congrés d'Arxivística de Catalunya

Els dies 21, 22 i 23 de maig va tenir lloc el XII Congrés d'Arxivística de Catalunya, organitzat per l'Associació d'Arxivers de Catalunya. El tema era "L'accés als arxius: protecció i dret a la informació". Resumint molt, massa potser, podríem dir que les ponències i experiències exposades tractaven el complicat equilibri dels arxius, i per tant, dels arxivers i arxiveres, en el moment de permetre l'accés de la ciutadania a la documentació, que és un dret reconegut a la constitució, i de l'altre, aconseguir la protecció de les dades personals, de l'honor i de la intimitat, que és un dret propi que també tenen les persones. Davant d'aquest costós equilibri entre els dos drets, la principal conclusió del congrés va ser la necessitat d'elaborar una llei d'accés als documents.

D'altra banda, i com tothom sap, un congrés no només són ponències. Hi ha tota una altra vessant, que podem anomenar social, i que permet conèixer altres professionals i intercanviar experiències i opinions.

I també hi ha un component més lúdic. En aquest sentit, cal destacar negativament el tema de la gastronomia. Si a la Seu d'Urgell, el menjar es mereixia un aprovat justet, a Tarragona es mereix un suspens. Espero que l'organització en prengui nota, i millori aquest aspecte de cara al congrés del 2009. En canvi, podem destacar positivament aquesta vegada, la festa posterior al sopar de gala. El D.J. Dani ens va oferir un complet repertori de música diversa, va declarar el Rei i la Reina dels Arxivers i va sentenciar categòricament i es va quedar tant feliç: Arxivadors i arxivadores: no sé que feu a la vostra feina, però m'heu caigut motl bé! Sincerament, crec que és la millor frase que ens han dedicat mai.